Friday, August 29, 2008

Plan B

Anwar Ibrahim telah berjaya memenangi Piliharaya kecil P44 Permatang Pauh dengan majoriti yang agak besar. Kemenangan ini agak selesa dan menghidupkan semangat bahawa Anwar Ibrahim akan menerajui pemerintahan Malaysia sebagai Perdana Menteri seawal 16 September 2008.

Abdullah Ahmad Badawi selaku Perdana Menteri Malaysia dan Presiden Barisan Nasional nampaknya menghadapi satu tekanan yang agak besar yang boleh menyebabkan kedudukannya sebagai Pemimpin Utama Malaysia menjadi goyah. Adalah dijangkakan bahawa Abdullah Ahmad Badawi kini terpaksa memulakan “Plan B” bagi memastikan kedudukan beliau tidak akan dicabar (ditumbangkan) oleh Anwar Ibrahim.

Antara beberapa “pelan kontigensi” yang telah disediakan dan akan digunakan untuk menyekat kemaraan Anwar Ibrahim adalah seperti berikut;

1. Kes Liwat Saiful Bukhari Azlan
2. Rang Undang-Undang Identifikasi DNA
3. Rasuah Magnum Corporation (dibawakan oleh Nallakaruppan)
4. Kehilangan Dokumen Kementerian Kewangan (dicanangkan oleh Khairy Jamaludin)

Diantara beberapa pelan ini, didapati peluang Anwar untuk ditahan, dibicarakan dan akhirnya disabitkan dengan pertuduhan adalah agak besar dan ianya memungkinkan kemaraan Anwar Ibrahim untuk menguasai Putrajaya sebagai Perdana Menteri dapat disekat.

Abdullah Ahmad Badawi pastikan tidak akan mengambil mudah akan kedudukannya dan beliau dijangkakan akan mengorbankan sesiapa sahaja demi untuk kelangsungan pemerintahannya dan peralihan kuasa pemerintahan kepada menantunya Khairy Jamaludin.

Yang pastinya jika dengan keempat-empat pelan kontigensi diatas tidak mampu untuk menyebabkan Anwar Ibrahim disekat, Abdullah Ahmad Badawi pasti akan mengorbankan Najib Razak sebagai bidak dalam permainan caturnya. Najib Razak (dan isterinya Rosmah Mansor) pula akan dikaitkan dan akhirnya disabitkan dengan kesalahan bersubahat merancang membunuh Altantuya.

Khairy Jamaludin khabarnya sedang berusaha untuk memastikan Abdullah Ahmad Badawi selamat dipuncak kuasa. Namun dikhabarkan juga bahawa jika Abdullah Ahmad Badawi tersingkir dan Anwar Ibrahim pula berkuasa, Khairy Jamaludin pastinya akan mengisytiharkan dirinya berpaling dari UMNO kepada PKR.

Manusia seperti Khairy Jamaludin akan menggunakan pelbagai helah demi memastikan keselamatan politiknya terjamin dan beliau dapat kepuncak kuasa pada umur 40 tahun.

Walau apa pun senario politik tempatan, yang menjadi mangsa adalah kita semua rakyat marhaen. Oleh itu pastikan kita letak pemimpin yang akan membantu kita dan bukannya kroni mereka. Jika Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri dan kemudian belot, kita jatuhkan dia. Kalau Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri dan kemudiannya membantu rakyat dari kemelut ekonomi, kita bantulah dia.

“KEARAH MALAYSIA BARU”

Ketua Perusuh
Bekas Felo Kanan
Institut Kajian Strategik Dan Antarabangsa - ISIS

Sumber : Ketua Perusuh

No comments: